Hur ser segregationen ut i Sverige?
Segregationen påverkar alla i samhället, men på olika sätt. Därför behöver vi kunskap om hur segregationen ser ut i Sverige och hur den utvecklas. Med den kunskapen blir det också lättare att påverka segregationen och vända en negativ utveckling.
Interaktiv karta
Det finns en interaktiv karta i Segregationsbarometern. Där kan du utforska ojämlikhetsindex och områdestyper för Sveriges län, kommuner och RegSO:n. Du kan bland annat zooma in på områden och se utveckling över tid.
Sök, analysera och visualisera data i Boverkets statistiklabb
Välj ditt eget analysunderlag utifrån 19 indikatorer med tillhörande bakgrundsvariabler och geografiska skärningar.
Vanliga frågor om segregation
Svensk forskning om segregation visar ofta att sociala och ekonomiska skillnader, som inkomstnivå eller utbildningsnivå, förklarar en stor del av de ojämlika förutsättningar och livschanser som råder i Sverige. Den geografiska platsen – dess attraktivitet, utformning och tillgänglighet, de bostäder som finns där och vilka som bor där – har stor betydelse för individen, för bostadsområdet och för hela samhället. Segregationsbarometern utgår därför från den socioekonomiska boendesegregationen för att belysa segregationsmönster, där data på de geografiska nivåerna RegSO och DeSO används i redovisningen. För att få hela bilden av segregationen och individers förutsättningar behöver Segregationsbarometern kompletteras med ytterligare analyser och kunskaper, där Segregationsbarometern kan fungera som ett av flera viktiga verktyg.
Områdestyperna baseras på det socioekonomiska indexet som i sin tur baseras på tre indikatorer: andel med förgymnasial utbildning, andel personer med låg ekonomisk standard, andel som har ekonomiskt bistånd i minst tio månader och/eller är arbetslösa längre än sex månader under ett år.
Värdet för de tre olika indikatorerna beror på vilka förutsättningar som finns i RegSO:t. Några av de faktorer som kan spela in är exempelvis den demografiska sammansättningen, vilka typer av bostäder som finns, om kommunen i fråga är en gränskommun, om det finns en hög andel studenter i RegSO:t eller om något har skett i området, exempelvis nybyggnation eller nedläggning av en stor arbetsplats eller annan händelse som skapat en större in- eller utflyttning till området. Det viktiga är att se områdestyperna som en grund för att sedan undersöka vidare vad som ytterligare kännetecknar områdena.
Segregationsbarometern är ett nytt, unikt webbaserat verktyg för statistik. Eftersom segregation inte är statiskt utan föränderligt så är det också möjligt att påverka. Men för att påverka behövs kunskap om hur segregation ser ut i olika delar av Sverige och om hur segregationen utvecklas. Boverket har utvecklat Segregationsbarometern i syfte att stödja aktörer i att utföra ett strategiskt och kunskapsbaserat arbete mot segregation. Genom att arbeta med mätning och analys av segregation kan aktörer få en gemensam bild av läget och vända en eventuell negativ utveckling genom insatser som kan bli mer träffsäkra och få större effekt då de baseras på kunskap och statistik.