Hoppa till innehåll
Segregationsbarometern

En tjänst från Boverket

Start / Artiklar / Segregationsbarometern ska utvecklas
Nyhet

Segregationsbarometern ska utvecklas

Boverket har fått i uppdrag att förvalta och utveckla Segregationsbarometern. Verktyget ska kunna ge stöd för områdesspecifika analyser, samt möjliggöra uppföljning och utvärdering på på olika geografiska nivåer.

Statistiska analyser på områdesnivå ska kunna fånga faktorer som påverkar människors livsvillkor när det gäller bl.a. arbetsmarknad, utbildning, hälsa, brottslighet och otrygghet, boendesituation och segregation. Verktyget ska också ge underlag för riktade insatser för att förbättra livsvillkoren i områden där utanförskapet är stort. Arbetet ska utgå från Boverkets rapport Förslag för fortsatt arbete med verktyg med platsdata (2023:16) och beakta regeringsuppdraget den 7 december 2023 till Statistiska centralbyrån och Boverket om att genomföra en fördjupad analys om utanförskap (A2023/01649). Utvecklingsarbetet ska ske i dialog med relevanta statliga myndigheter, regioner, kommuner och andra samhällsaktörer.

Boverket ska ge stöd till användare av verktyget och arbeta för att främja användandet bland olika samhällsaktörer.
Boverket ska senast den 1 juli 2024 lämna en skriftlig rapport med beskrivning av utvecklingen i områden där utanförskapet är stort och hur det påverkar människors livsvillkor i Sverige till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet och Landsbygds- och infrastrukturdepartementet).

Boverket ska föreslå de förändringar i sin instruktion som bedöms lämpliga för att myndigheten ska få en varaktig uppgift om verktyg för statistik och analys på områdesnivå. Boverket ska också redovisa hur löpande samverkan med relevanta aktörer kan genomföras. Boverket ska beträffande dessa två delar av uppdraget, senast den 30 september 2024, lämna en skriftlig redovisning till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet och Landsbygds- och infrastrukturdepartementet).

2023-12-21